Egyenként százmillió forinttal támogatta a Miniszterelnökség idén a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán résztvevő érdekképviseleteket. A Magyar Gasztronómiai Egyesület huszonötmillió forintot kapott.

A támogatási szerződések augusztus végén összegzett adatai szerint – amelyeket a kormány honlapján tettek közzé – a gasztronómiai egyesület a jövő évi Bocuse d’Or versenyen való részvétel feltételeinek biztosítására és a felkészülésre kapott támogatást.

A Paul Bocuse lyoni mesterszakácsról elnevezett versengést 1987-ben rendezték meg először, a világdöntő színhelye mindig Lyon. Idén Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem magyar séfje is megszerezte a jogot arra, hogy részt vegyen a 2013. januári döntőben, mivel márciusban a kilencedik helyen végzett a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai fináléjában.

A támogatási adatok alapján a kormány 100-100 millió forinttal támogatta azt a hat érdekképviseletet, amelyek részt vesznek a versenyszféra és kormány állandó konzultációs fórumán. Így támogatást kapott a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája.

A kormány, illetve a munkaadói és a munkavállalói szervezetek képviselőiből álló egyeztető fórum február végén alakult meg. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár akkor azt hangsúlyozta, hogy a fórum a társadalmi párbeszéd új formája, nem csorbítja a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács feladat- és hatáskörét. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége viszont kifogásolta, hogy a szakszervezeti konföderációk közül csak a kormány által kiválasztottak lettek tagjai a testületnek.

Turizmus Online, 2012. szeptember 11.