Minden információ a versenyről

2022 márciusának végén a Hungexpo lesz az európai gasztronómia origója, hiszen hat év után a SIRHA keretein belül ismét Magyarország rendezi a Bocuse d’Or európai válogatóját. 

A 2016-os rendezésről rengeteg megtisztelő pozitív visszajelzést kaptunk, a budapesti európai válogató emlékezetes esemény volt sokak számára. A szakma meghatározó nemzetközi kiválóságai közelebbről is megismerhették a magyar gasztronómiát, a nagyszerű alapanyagokat és borokat.

„Magabiztosan merem állítani, hogy a Bocuse d’Or szárnyakat adott Magyarországnak, különösképpen a hazai szakácsoknak. A 2016-os verseny megrendezése, és az ott elért fantasztikus magyar siker, Széll Tamás csapatának győzelme közelebb hozta egymáshoz a magyar szakembereket, új utakat adott a hazai összefogásnak, és rengeteg fiatal szakácsnak nyújtott inspirációt – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. – Én azt gondolom, hogy minden olyan lehetőséget, amellyel a magyar gasztronómiát, és egyáltalán, a magyar értékeket meg tudjuk mutatni a nagyvilágnak, ki kell használni. Fontos eredmény, hogy ismét sikerült elérnünk, hogy magyar alapanyagokból dolgozzanak az európai csapatok. Kacsamáj, őzgerinc és comb, tejföl és túró. Jelenleg 18 csapat dolgozik azon Európa szerte, hogy ezekből a klasszikus magyar alapanyagokból a lehető legjobbat hozza ki.”

A versenytémák

A csapatoknak a szokott módon két ételt kell készíteniük a verseny során. A hústál kötelező elemei a már említett kacsamáj, őzgerinc és comb, tejföl és túró. A tányértéma a „tavaszi tányér” fantázianevet viseli. Vegetáriánus melegétel a feladat, amelynek fő alkotóeleme a burgonya. A csapatok három féle burgonyát használhatnak, ezek a Coronada, az Anuschka és a Madison. 

A magyar csapat

A csapat élén a magyar döntőn magabiztos győzelmet aratott Dalnoki Bence áll. A Stand Étterem sous chefje Szulló Szabina és Széll Tamás szárnyai alatt sajátította el a szakmát, konyhai filozófiájában nagyon nagy szerepet kapnak a magyar ételek és az ízek. Bence igazi versenyző típus, korábban már a Chaîne des Rôtisseurs Calgary-ban megrendezett világdöntőjében is helyt állt. Saját Bocuse történelme egészen régre nyúlik vissza. 2016-ban ugyanis már ő is ott volt a versenyboxban a budapesti eseményen, pályakezdőként másod commis-ként segítette az olasz, valamint az osztrák csapat munkáját.

A commis pozícióban a Debrecenből érkezett Nyikos Patrikot láthatjuk majd. Korábban Patrik is dolgozott a Stand Étteremben, a magyar döntőt megelőző időszakban a debreceni Ikon csapatát erősítette.

A csapat coach-a a pozícióban az előző versenyszezon lyoni döntőjében debütáló Széll Tamás, a legsikeresebb és a legnagyobb tapasztalattal rendelkező hazai Bocuse d’Or versenyző. 

Akárcsak hat évvel ezelőtt, ezúttal is Szulló Szabina a magyar csapat elnöke, így ő képviseli majd hazánkat a nemzetközi zsűriben. Szabina ugyanebben a pozícióban ott volt a 2016-es győztes csapatban is. 

A Bocuse d’Or és az utánpótlás

„Bármikor, amikor életem során volt alkalmam Monsieur Paul-lal beszélgetni, újra és újra elmondta, hogy a gasztronómiában az a legfontosabb, hogy figyeljünk az új generációra” – idézi fel Hamvas Zoltán. 

A magyar Bocuse d’Or Akadémia legfontosabb feladatai között nem csak az szerepel, hogy kétévente olyan csapatot delegáljon a versenyre, amely minden szempontból versenyképes a nemzetközi mezőnyben, hanem az is kiemelt küldetése, hogy különös gondot fordítson a következő generációk továbbképzésére, fejlesztésére is. 

2016-ban az Akadémia mintegy 150 tanulót vont be a versenyzésbe. Ez idén sem lesz másképp. Dalnoki Bence bocuse-os története is tulajdonképpen akkor kezdődött, amikor tanulóként részt vehetett a versenyen, és mindkét versenynapon segíthette egy-egy csapat munkáját másod-commis-ként. Az ő útja a bizonyíték, hogy hat év alatt kellő elszántsággal és kitartással másod-commis-ból versenyzővé lehet válni. 

Molnár Bence esete is azt mutatja, hogy van folytatása a commis létnek. Bence az előző versenyszériában Veres István commis-ja volt, tapasztalatának, tehetségének és szorgalmának köszönhetően azonban továbbra is az Akadémia, illetve a magyar csapat munkáját segíti a felkészülés során. 

„Március végén ismét nagyon sok fiatal tehetség lesz ott a Hungexpón, hogy másod-commis-ként, felszolgálóként a verseny lebonyolítását és a csapatok munkáját segítse. Ez azért is nagyon fontos, mert megerősítheti a fiatalokban azt az elhatározást, hogy itthon maradjanak és az itthoni gasztronómiát erősítsék a jövőben” – hangsúlyozza Hamvas Zoltán. 

A verseny lebonyolításában számos hazai kiválóság részt vesz. Többek között Vomberg Frigyes, Sárközi Ákos, Rácz Jenő, Tiago Sabarigo és Tóth Szilárd is ott vannak a verseny hátterében, hogy szakértelmükkel segítsék a felkészülést, valamint a verseny lehető legmagasabb színvonalú lebonyolítását. 

Praktikus információk a versennyel kapcsolatban

Helyszín: Hungexpo

Időpont: 2022. március 23-24. A magyar csapat a második napon versenyez. Eredményhirdetés aznap 18:00 körül várható.

Sajtóregisztráció:

A sajtó munkatársai a Sirha Budapest kiállításra és a Bocuse d’Or Európai Döntőre e-mailben jelentkezhetnek. A jelentkezés nem jelent automatikus regisztrációt. A Hungexpo válaszlevélben tájékoztatja a kollégákat, hogy jelentkezésüket elfogadta, vagy – hely hiányában – visszautasítja. A további teendőkről a Hungexpo Sajtóközpont válaszlevélben tájékoztat minden jelentkezőt.

A sajtóregisztrációhoz a Hungexpo a következő email címre várja a jelentkező nevét, titulusát és a képviselt média nevét, típusát. marketingasszisztens@hungexpo.hu

Regisztráció, jegyvásárlás: https://sirha-budapest.com/latogatoknak/regisztracio-es-jegyvasarlas/