A magyar csapat tagjai

Hamvas Zoltán elnök (president), az ország képviselője a zsűriben, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke

Molnár Gábor versenyző (candidate)

Vomberg Frigyes edző (coach)

Pohner Ádám segítő (commis)

Bocuse d’Or Lyon

Minden második évben, idén 2015. január 27-28-án, a SIRHA kiállításon rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyét névadója, Paul Bocuse szülővárosában. 24 ország versenyzői vesznek részt öt kontinensről, akik korábban a nemzeti fordulókon, majd a regionális döntőn kvalifikációt szereztek. A Lyonba érkező csapatok két napon át versengenek, feladatuk egy hal és egy húsétel elkészítése, amelyhez 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre.

Magyarország elsőként Széll Tamás versenyzővel, 2013-ban vett részt a világversenyen, a hazai csapat a 10. helyet érte el. Molnár Gábor a májusi Európai döntőn, Svédországban 9. helyen végzett „Tavasz a farmon” és „Tavaszi fuvallat a parton” versenymunkáival. Stockholm másik sikert is hozott Magyarországnak, itt hirdették ki, hogy 2016-ban hazánk rendezheti a következő regionális selejtezőt!

Lyonban a magyar csapat a 2. napon, 28-án (szerdán) versenyez majd, 9.30 órai kezdéssel, a két versenymunkát 14:30 és 15:05 órai kezdettel tálalják a zsűrinek. (10. versenyzőként Molnár Gábor olyan gasztronómiai nagyhatalmak után mutatja be munkáit, mint Dánia, Svédország, Norvégia vagy Japán.)

Az elbírálásnál szempont az íz, a látvány, de az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is.

A koncepció kidolgozása már jóval korábban, a csapat felkészülése október végén kezdődött meg. A cél, hogy az ünnepekig a versenymunka részleteit és a tálat kimunkálják, ezt követően a végleges versenymunka elkészítésére tartanak edzésnapokat, egy előkészítő és egy teljes versenynap szimulációjával. A felkészítésben Serge Vieira tréner is részt vett az „à la carte Formation” képviseletében.

A METRO hazai és nemzetközi szinten is a Bocuse d’Or versenysorozat egyik kiemelt támogatója, a METRO Kereskedelmi Kft. prémium minőségű alapanyagokat biztosít a felkészüléshez.

A koncepcióról

A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk (két darab 1,6-1,8 kg közötti, teljes belsőséggel, beggyel és lábbal), a halételé a pisztráng.

A tál kulcsmotívuma egy hazai találmány, a Gömböc lesz, amely Széll Tamás Rubik-kockája után újra a magyar kreativitást és alkotó szellemet hirdeti.

A Gömböc egyik jellegzetessége az a mozgékonyság, dinamizmus, amely a stabil egyensúlyi ponthoz elvezet. Ez a lendület jellemző a versenyzőre, Molnár Gáborra és a mindig változó, fejlődő budapesti gasztronómiára is, amely 2016-ban, a következő döntő idején a figyelem középpontjába kerül majd. A tál, egyben a hazai gasztronómia „stabil pontját” azok a kulturális értékek, alapanyagok és tradíciók adják, amelyből a csapat merített a versenymunkák kialakításakor.

A tálat ismét az Apli Design, Zsabokorszky Lili és Püspöki Aport tervezi és készíti.

Molnár Gáborról

A versenyző több hónapos felkészülése Budapesten zajlik, erre az időszakra a müncheni Geisel’s Vinotheque junior sous-chefje kizárólag arra a feladatra koncentrál, hogy hazánkat sikeresen képviselje majd a lyoni döntőn.

Molnár Gábor a Michelin-csillagos Hotel Königshof Münchenben folytatta karrierét, korábban olyan hazai éttermek konyhafőnökeként bizonyított, mint a pécsi Enoteca Corso és a budapesti Klassz Bisztro. Pályája kezdetén a Vörös és Fehér Borbárban, valamint a Jankó Kortárs Magyar Étteremben szerzett gyakorlatot, 2004 óta folyamatosan fejleszti tudását.

A sportból kitartást, pozitív szemlélet és egyensúlyt hoz a konyhái munkába, törekvés és precizitás jellemzi. 1981-ben, Tapolcán született.

Magyarország a SIRHA kiállításon

A SIRHA nemzetközi élelmiszeripari, sütő- és cukrászipari, szálloda- és vendéglátóipari szakkiállításon több mint 180 000 nemzetközi vendég és a gasztronómia legnagyobbjai vesznek részt.

A 2016-os Bocuse d’Or európai döntőjének rendezési jogát tavasszal Magyarország nyerte el, így hazánk a kiállítási stand mellett a VIP részen is bemutatkozhat, hogy ezzel meghívja a szakma képviselőit a következő döntő helyszínére, Budapestre.

A világ gasztronómiai elitjét magyar séfek látják majd vendégül, hazai borokkal és pezsgőkkel kísérve, a főváros izgalmas kínálatát megmutatva.

Plakátverseny

A közönségdíját a legtöbb szavazatot gyűjtő ország kapja; a Bocuse d’Or ’Best Poster Prize 2015’ Facebook aloldalon minden drukker támogathatja a versenyzőt, a szavazás a januári verseny előtt zárul.

A plakát nagy felbontásban az alábbi linken érhető el: https://flic.kr/s/aHsk2DYHrx

(a forrásnál kérjük megjelölni: ©Hamu és Gyémánt)