Sorsdöntő nap lesz 2015. december 13. annak a 11 szakácsnak, akiket pályázatuk alapján a zsűri alkalmasnak talált a Bocuse d’Or magyarországi döntőjének selejtezőjére. A decemberi elődöntő egyben a verseny legnagyobb rostáját is jelenti, hiszen a 11 induló közül 4 – maximum 6 versenyző juthat tovább a magyarországi döntőbe, s képviselheti adott esetben Magyarországot a 2016. május 10–11-én Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe 2016 szakácsversenyen.
Az idei elődöntő témája egy hal és egy vad étel elkészítése lesz, amit a versenyzők október 30-án tudhattak meg, így szűk hat hét állt rendelkezésükre, hogy e tematika, valamint a szervezők által biztosított fő alapanyagok alapján kidolgozzák a szabályzat szerint 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat, aminek elkészítésére a helyszínen 3 óra 45 perc áll majd rendelkezésükre. A végső ételsor összeállítása során a versenyzőknek törekedniük kell arra, hogy olyan ételeket készítsenek, amelyek akár nemzetközi szinten, a világ jobb bisztróiban és éttermeiben is megállnák a helyüket és emellett legyenek szezonálisak, harmonikusak, ugyanakkor figyelemfelkeltők vagy akár szórakoztatóak is.
A verseny során külön konyhai zsűri pontozza a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot és higiéniát, míg az ételek prezentálásáról és ízéről az 5-5 főből álló hal- és húsételeket kóstoló zsűri dönt.
Az elődöntő során a séfek egyéni, a februári döntőn azonban már páros versenyzőként indulnak, az utóbbi esetben commis-jukkal (segéd) alkotnak majd egy csapatot. A vasárnapi verseny nézői között találkozhatunk majd az ifjúsági verseny első 6 helyezettjével, illetve további néhány ígéretes szakácstanulóval is, akik potenciális tagjai lehetnek a Bocuse d’Or Europe magyar csapatának a hazai döntőn győztes szakács, valamint a csapatkapitány, a promóciós menedzser és a tréner oldalán.
A selejtező verseny névsora:
Domján Richárd
Mizsei János
Szabó László
Kovács Attila
Katona András
Sipos András
Sándor Rodrigo
Győrffy Árpád
Molnár Péter
Pohner Ádám
Volenter István
A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket és a sajtó képviselőit a versenyre!
Időpont: 2015 december 13. vasárnap 08:00-18:00 – első tálalás: 11:00 óra
Helyszín: Metro GasztroAkadémia, 2041 Budaörs, Budapark, Keleti 3.
Forgatókönyv*:
07:00 Versenyzők érkezése
08:00 Versenykezdés
11:00 Első versenytányér indítása és kóstolás
17:30 Eredményhirdetés előrelátható időpontja
További információ és a versenyszabályzat elérhető a következő linken: Bocuse d’Or Magyarország verseny