Magyarország legjelentősebb professzionális szakácsversenyének október 26-27-én a budaörsi METRO Vevőakadémia adott otthont. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) által szervezett verseny döntőjében két témában készítették el ételeiket a résztvevő szakácsok: lazac és/ vagy rák témakörben üdvözlőfalatokat, a sertés/malac alapanyagokból pedig főételeket kellett tálalniuk. Kötelező volt két garnírung és legalább egyféle mártás készítése is.

A döntőn résztvevő tizennégy szakácsnak összesen 3,5 óra állt rendelkezésre ahhoz, hogy a megálmodott ételeket a lehető legtökéletesebben kivitelezze, ügyelve arra is, hogy a verseny helyszínének ellenőreit mindvégig meggyőzze konyhai munkájának kifogástalanságáról. Az üdvözlőfalatot 1,5 óra, a húsételt 3,5 elteltével kellett tálalni. A főzés 10 perces eltolással indult és az ételt 6 adagban, tányéron kellett tálalni.

A döntő versenyzőinek munkáját idén Bíró Lajos (Bock), Csapody Balázs (Kistücsök), Hamvas Zoltán (Gerbeaud-Onyx), Molnár B. Tamás (Gault & Millau), Széll Tamás (Onyx, az első magyar Bocuse d’Or-versenyző), Szulló Szabina (Onyx), Fekete Antonio és Vomberg Frigyes értékelte. Az egész napos verseny után, vasárnap, a késő délutáni órákra született meg az ötödik Hagyomány és Evolúció végeredménye:

1. Molnár Gábor (Geisel’s Vinothek, München)
2. Horváth Szilveszter (La Maréda, Győr) 
3. Szűcs Zoltán (Salon Étterem, Budapest) 
4. Daniel O’Shea (Alabárdos Étterem, Budapest) 
5. Győrffy Árpád (Aranykaviár, Budapest) 
6. Méri Dezső (Salon Étterem, Budapest) 
7. Galgóczi Gábor (Aszú Étterem, Budapest) 
8. Megosztott helyezés (abc sorrendben): Abrudán Zsolt (New York Kávéház, Budapest), Barhó Szabolcs (Borkonyha, Budapest), Császár András (Onyx Étterem, Budapest), Garai Ádám (Mák Bisztró, Budapest), Haraszti Zsolt (Aszú Étterem, Budapest), Puskás Csaba (Borkonyha, Budapest), Volenter István (Walter Vendéglő, Perbál).

A döntő első hat helyezettje – aki vállalja a többhónapos, intenzív, áldozatokkal is járó felkészülést -, lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen a jövő év márciusi magyarországi Bocuse d’Or selejtezőn, melyet a SIRHA BUDAPEST kiállítás ideje alatt rendeznek a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban . A magyar selejtező első helyezettje képviselheti hazánkat az európai selejtezőn (Bocuse d´Or Europe) 2014. május 8-9 között, Stockholmban.

Fotó: Bakcsy Árpád 
2013. november 8.