Gőzerővel zajlik a magyar csapat felkészülése a Bocuse d’Or lyoni döntőjére. Következzen néhány tudnivaló a felkészüléssel kapcsolatban. 

A magyar csapat – akárcsak tavasszal, az európai válogatóra készülve – most is heti hat napot a felkészülési konyhában tölt. Ez gyakorlatilag a versenykonyha tökéletes mása, minden ugyanott és ugyanúgy van benne, ahogyan majd Lyonban is lesz (vagy épp annak tükörképe, attól függően, hogy hova esik a sorsolás). 

A csapat egy kicsit változott: a versenyző természetesen most is Széll Tamás, a commis Szabó Kevin, a coach Vomberg Frigyes, a president viszont ezúttal Hamvas Zoltán. A magyar csapat január 24-én, az első versenynapon, azon belül pedig utolsóként rajtol a mezőnyben. 

Ami eddig tudni lehet az alapanyagokról, hogy a húsétel alapja a Bresse-i csirke lesz, és ehhez a következő öt „tenger gyümölcséből” lehet párosítást választani: langusztin, kék homár, amerikai homár, folyami rák és gambas. A Bresse-i csirke afféle nosztalgia alapanyag: harminc évvel ezelőtt, az első Bocuse d’Oron is a világ legjobb csirkéjeként számontartott Bresse-i fajtából kellett a húsételt elkészíteni. 

Néhány szó erről a különleges alapanyagról: A Bresse-i csirke a franciaországi Bresse tartomány emblematikus haszonállata, amely kimondottan igényli a szabadtartást. A vágás előtti időszakban tejjel itatják, igazi „boldog” csirke, piros taréjjal, fehér tollal és kék lábbal. 

Ami a hústálat illeti, a versenyszabályzatban is van egy fontos változás: a húsból nem kell külön tálat és tényért is készíteni (mint eddig, amikor is 12 adag került a tálra, és készült 2 tányér is), hanem mind a 14 adag ételnek a tálra kell férnie. Ez jelent némi kihívást a versenyzők számára, azonban a formatervezők segítségével természetesen ez is kivitelezhető.

A magyar csapat felkészülését továbbra is Rasmus Kofoed, tanácsadó segíti. A dán séf a Bocuse d’Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki először a bronz, majd az ezüst, és végül az arany szobrot is hazavihette. Koppenhágai étterme, a Geranium, idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta. 

A felkészüléssel kapcsolatban folyamatosan osztunk meg híreket és információkat, egészen a versenyig.