Február 20-án mutatkozott be a sajtó előtt Széll Tamás, a Michelin csillagos Onyx étterem séfje, aki 2011-ben megnyerte a Bocuse d’Or, a kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai versenyének magyarországi selejtezőjét, és megkapta az esélyt arra, hogy idén márciusban, Brüsszelben az európai döntőn bizonyítson. Széll Tamás felkészülését egy igazi szupersztár, Geir Skeie norvég séf, a Bocuse d’Or 2009-es győztese segíti, akivel közösen bemutatkoztak és főztek is a verseny két fő alapanyagából a doveri nyelvhalból, valamint a szabad tartású csirkéből a METRO Vevőakadémián.

Széll Tamást pályafutásának eddigi legjelentősebb elismeréseit 2011-ben kapta, hiszen tavaly márciusban az Onyx megkapta első Michelin csillagát, októberben pedig Tamás elnyerte a lehetőséget arra, hogy ő képviselje Magyarországot a Bocuse D’Or európai döntőjén. Felkészülésében 2012 februárjában bő egy héten át Geir Skeie norvég séf volt segítségére, aki 2009-ben megnyerte a világversenyt.

Széll Tamás elmondása szerint igen rövid idő alatt bejárta a különböző konyhastílusok széles skáláját. Megismerte a hideg és a melegkonyhai technológiákat és a napi gyakorlatban is használja azokat. Sok időt töltött gourmet színvonalú hentes műhelyekben, ahol az étlapon előforduló húsok, halak bontását, sajátosságait tanulhatta. Ide tartozik a különböző kreatív, házi hentes termékek készítése is. Legmélyebben azonban a gourmet melegkonyha és hidegkonyha területét ismeri és ismereteit folyamatosan bővíti. Az utóbbi időben nyitott a gourmet szintű cukrászat felé is. Több Valrhona csokoládé kurzuson is részt vett, követi és alkalmazza a legkorszerűbb technológiákat, eszközöket, irányzatokat és folyamatosan kísérletezik. Nagy rendszerességgel látogatja a szakmai kurzusokat és szabad idejében a Michelin csillagos helyeket.

Széll Tamás fiatal kora ellenére számos elismerést vívott ki magának. 2003-ban megnyerte a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsversenyt és képviselte Magyarországot a dél-afrikai döntőn. 2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt nyerte meg, mely a legrangosabb hazai melegkonyhás megmérettetés. Idén, 2012 márciusában, pedig ő képviseli Magyarországot a brüsszeli Bocuse d’Or európai döntőjén.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott Kolonics Zoltán, a Gerbeaud cukrászda kreatív cukrászvezetője is, aki jelenleg a Coupe du Monde de la Pâtisserie cukrászversenyre készül. Így a versenyek történelme során első alkalommal mondható el, hogy a Bocuse d’Or szakácsversenyre és a Coupe du Monde de la Pâtisserie cukrászversenyre egy házból mennek versenyzők Magyarországról.

Kolonics Zoltán 2009 márciusa óta a Gerbeaud cukrászda kreatív cukrászvezetője. Nevéhez fűződik a Gerbeaud süteménykínálatának megújítása. A tehetséges és lelkes cukrász több éves skóciai munka és tapasztalatszerzés után tért haza Magyarországra. A Gerbeaud-ban a tradicionális sütemények mellett a XXI. századi, „trendi” sütemények készítése, a kizárólag magas minőségű alapanyagokból a kor kihívásainak megfelelő édességek, fagylaltok, tányérdesszertek, bonbonok és tartós termékek alkotása is feladatai közé tartozik. A folyamatos továbbképzések és tanulmányok elengedhetetlenek, hogy a legújabb trendeknek megfelelő sütemények készülhessenek. Kolonics Zoltán számos nemzetközi kurzuson vett részt, legutóbb Párizsban, ahol szélesítette tudását a csokoládé- és cukorkészítés területén – ezzel is készülve a márciusi megmérettetésre.

Hatalmas sikerként könyvelhető el, hogy a Gerbeaud történetében először reális esély van arra, hogy mindkét versenyző továbbjusson a 2013-ban megrendezésre kerülő lyoni döntőre.

A verseny sikeréhez a METRO Kereskedelmi Kft., valamint a HUNGEXPO igyekszik hozzájárulni. A Bocuse d’Or-hoz szükséges valamennyi friss és minőségi alapanyagot a beszállító, METRO Kereskedelmi Kft. biztosítja. A verseny előkészítésével, lebonyolításával és a Bocuse d’Or további fordulóinak szponzorálásával a HUNGEXPO is a hazai gasztro-kulturális értékek megőrzése és továbbvitele melletti teszi le voksát. Széll Tamás további sikereihez és a felkészüléséhez a HUNGEXPO jelentős szervezési és anyagi segítséget nyújt, de ugyanígy támogatja Kolonics Zoltán felkészülését a Coupe du Monde de Patisserie – azaz a Cukrász világbajnokságra is.

A Gerbeaud Házról:
Magyarországon a csúcsgasztronómia immár 154 éve elválaszthatatlan a Gerbeaud nevétől. A több mint másfél évszázad alatt több nehézséget és fénykort is megélt legendássá vált üzlet jelenlegi időszakáról biztosan mondható, hogy a kiemelkedő évekhez tartozik. Ez köszönhető a hosszú évek óta tartó műhelymunkának, az összeszokott csapatnak és a kompromisszumok nélküli minőségre való törekvésnek. A folyamat 2004 novembere óta tart, mióta a Gerbeaud Gasztronómia Kft. vezeti a Gerbeaud Házat. A Gerbeaud Gasztronómia Kft. 2007 márciusában nyitotta meg az Onyx éttermet, hogy egy nemzetközi mércével is elismert éttermet hozzon létre Magyarországon, ezzel is hozzájárulva a hazai gasztronómia megújulásához. A kiemelkedő munka legékesebb bizonyítéka a sok visszatérő és elégedett vendég, mérhető bizonyítéka pedig a 2011-ben kiérdemelt Michelin csillag, a Gault Millau 16 pontja, 2012-ben az „Év Étterme” díj. A főleg saját nevelésű csapattal dolgozó konyhát Szulló Szabina Executive chef és Széll Tamás Onyx sous-chef vezeti. További információ: www.gerbeaud.hu;www.onyxrestaurant.hu

Sajtókapcsolat:
Niszkács Anna
Marketing & PR manager

Gerbeaud Gasztronómia Kft.
1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8. 
P.O.BOX: 1364 Bp. Pf. 211.
Tel: (+36 1) 429-9016 
Fax:(+36 1) 429-9009 
Mobil: +36-20/386-91-57
anna.niszkacs@gerbeaud.hu

A HUNGEXPO-ról:
A HUNGEXPO komoly hagyományokkal bír az élelmiszeripari és gasztronómiai kiállítások szervezésében, s folyamatos fejlesztéssel teszi a több évtizedes múltra visszatekintő rendezvényeket a mai piaci szereplőknek kihagyhatatlan üzleti fórumokká. A 2010. év kiemelkedő jelentőségű volt az ágazati kiállítások történetében, hiszen ettől az évtől a FOODAPEST és az UKBA mellett már a HOVENTA is HUNGEXPO szervezésben zajlott. A HUNGEXPO élelmiszeripari kiállításai, és a hozzá kapcsolódó hazai és nemzetközi versenyek jól szolgálják az ágazat érdekeit. Az UKBA a FOODAPEST és a HOVENTA az élelmiszer és gasztonómiai és ezekkel szoros összefüggésben a vendéglátás kiemelkedő üzleti fórumai. A tavaly először jelentkező Ízek és Borok fesztivál már a nagyközönségnek is szólt, s hasonlóan nyitott volt a fogyasztók előtt a nemrégiben lezajlott FOODAPEST-UKBA is. A HUNGEXPO, mint a GL events cégcsoport tagja sikeresen lobbizott annak érdekében, hogy a Bocuse d’ Or szakácsverseny legfőbb szervezője legyen. A siker érthető, hiszen a világ leghíresebb szakácsversenyének a kétévente Franciaországban sorra kerülő döntőjét is épp a GL events élelmiszeripari kiállításán rendezik. A 2010-ben a FOODAPEST mellett zajló verseny 2011-ben a HOVENTA mellett valósulhatott meg.

Sajtókapcsolat: 
Szántó Gabriella
Kommunikációs igazgató

HUNGEXPO Vásár és Reklám Zrt.
H-1101 Budapest, Albertirsai út 10. 
Tel.: (+36 1) 263 – 6129 
Mobil: (+36 30) 966 2881 
Fax: (+36 1) 263 63 70
szanto.gabriella@hungexpo.hu

A METRO Kereskedelmi Kft.-ről: 
A Metro Kereskedelmi Kft. 1993 óta működik Magyarországon, elsőként lépett be a nemzetközi kereskedelmi vállalatok közül a magyar piacra, immár 13 áruházzal áll profi vevői szolgálatára az ország számos pontján teljes körű megoldásokat kínálva a kereskedelmi és gasztronómia tevékenységekhez. Anyacége, a METRO Cash & Carry International a német központú METRO Csoport egyik értékesítési divíziója, amely a világ egyik vezető kereskedelmi cégcsoportja. A METRO Cash & Carry jelenleg 30 országban van jelen, több mint 700 áruházzal. A foglalkoztatottak száma világszerte 100,000 munkavállaló. A vállalat 2011-ben 31 milliárd eurós forgalmat bonyolított le. A METRO vállalatcsoport 280,000 alkalmazottat foglalkoztat, és 33 országban 2200 üzlettel van jelen a világ kereskedelmében, 2011-es árbevétele elérte a 67 milliárd eurót. A csoport jó teljesítménye az egyes önállóan működő értékesítési láncokon alapul; a Metro/Makro Cash & Carry mellett a csoport tagja a Real hipermarket lánc, a Media Markt és Saturn -amely európai piacvezető a szórakoztató elektronikai kiskereskedelemben-, valamint a Galeria Kaufhof áruházak. További információ a csoportról awww.metrogroup.de honlapon.

További információk, kapcsolat:
Krubl Yvette
Kommunikációs vezető

METRO Kereskedelmi Kft.
H-2041 Budaörs Budapark, Keleti 3. 
Phone:+36 23 508-430 
Fax: +36 23 418-040 
Yvette.krubl@metro.co.hu
www.metro.hu
www.vevoakademia.hu

2012.02.29.