A legjobb tál különdíját nyerte a magyar csapat a Bocuse d’Oron
Január 26-27-én lezajlott a világ legrangosabb szakácsversenyének döntője. 24 országból érkeztek csapatok, a dobogó legmagasabb fokára a franciák állhattak.
Tavaly márciusban Norvégiában rendezték meg a Bocuse d’Or európai válogatóját, ahonnan a magyar csapat szintén a legjobb tál különdíjával érkezett haza. Kelemen Rolandék Lyonban is a díjazottak között szerepelnek, és ismét a legjobb tálnak járó díjat hozhatják haza.
A tál egyébként a The Hungarian Feast, azaz „Magyar lakoma” nevet kapta és a következő elemek szerepeltek rajta: faszénen grillezett őzgerinc libamájjal és aromás fűszernövényekkel, szűz barnavajban sült kovászos kenyérrel, vadász őzpite a magyar erdő kincseivel, meggyzselé vilmoskörte chutney-val, friss szilvaszeletekkel és csicsóka koronával, jus tokaji borral, vadgomba ravioli kerti zöldségekkel, illetve őz húsleves oolong teával.
A magyar csapat tányérja a Celery Kingdom, azaz „Zeller királyság” nevet kapta, és ezek voltak az elemei: habzóvajban lágyan konfitált sashal és homár, aromás fűszernövényekkel és sós citrommal átitatva, friss zellersaláta szezonális fűszernövényekkel és gomba „kaviárral”, arany zeller krokett friss fűszerekkel, zellerpüré és ropogós csicsóka, homár sabayon.
A kétnapos versenyen ismét a lehető legmagasabb színvonalon mérték össze tudásukat a csapatok. A dobogó legfelső fokára a házigazdák, azaz a francia csapat állhatott, második helyen végeztek a dánok, a harmadikok pedig a svédek lettek. A legjobb commis díját szintén a franciák vihették haza, a legjobb tányér pedig Norvégiáé lett.
A magyar csapat élén a Hunguest Sóstó executive séfje, Kelemen Roland állt, commis-ja a siófoki Fodor Noel volt. Coach-ként a Hungastnál dolgozó Szabó László segítette a csapatot, a kóstolózsűriben a két éve bronz szobrot nyert Dalnoki Bence képviselte Magyarországot.