MOLNÁR GÁBOR versenyző (candidate)

POHNER ÁDÁM segítő (commis)

VOMBERG FRIGYES edző (coach)

HAMVAS ZOLTÁN elnök (president) 

MOLNÁR GÁBOR versenyző (candidate)

A münchen-i Geisel’s Vinotheque junior sous-chefje hónapok óta kizárólag arra a feladatra koncentrál, hogy hazánkat sikeresen képviselje a lyoni döntőn. Erre az útra lépett, amikor 2014. márciusában megnyerte a hazai döntőt, majd májusban 9. helyen végzett Stockholmban, a Bocuse d’Or Europe selejtezőjén „Tavasz a farmon” és „Tavaszi fuvallat a parton” versenymunkáival.

1981-ben, Tapolcán született – a Balatonnak, korai horgász élményeinek is köszönheti, hogy egyik kedvenc témája a hal. 2004 óta folyamatosan fejleszti tudását, pályája kezdetén a Vörös és Fehér Borbárban, valamint a Jankó Kortárs Magyar Étteremben szerzett gyakorlatot, majd a pécsi Enoteca Corso és a budapesti Klassz Bisztro konyhafőnökeként bizonyított. 2010-ben a szakmai fejlődés lehetősége újabb fontos döntésre ösztönözte, Münchenben jelenlegi munkahelyén, a Geisel’s Vinotheque-nél és a Michelin-csillagos Hotel Königshofban folytatta karrierét.

Versenymottója: „eddz keményen napról napra, hogy ne pusztán elérd, de túlszárnyald a kitűzött célodat”. Ehhez a sportból is kitartást, lendületet és egyensúlyt hoz a konyhai munkába, csillapíthatatlan a versenyszelleme. A Gömböc motívumát a forma állandó lendülete, dinamizmusa miatt érzi igazán közel saját karakteréhez, a koncepcióval maximálisan azonosul.

POHNER ÁDÁM segítő (commis)

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a köretek elkészítésért felel, változatos alapanyagokból több tucat köretelemet precízen kivitelezve. Feladata hihetetlenül összetett, miközben a zsűri több szempontból is figyeli munkáját; a megfelelő háttérmunka pontokat jelent a csapatnak, és szereplésével indul a Bocuse d’Or a „Legjobb Commis” díjáért!

A versenyszabályzat kimondja, hogy kora nem lehet több, mint 22 év, ezért olyan fontos, milyen tapasztalatokat szerzett eddig Pohner Ádám. A Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskola után, ahol Vomberg Frigyestől tanulhatott, ösztöndíjat nyert Észtországba és Finnországba, dolgozott a Mák Bistroban és a legfontosabb, hogy ott volt Molnár Gábor mellett a hazai és a stockholmi európai döntőn. A lyoni döntőre való felkészülésig a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelynél gyakorolt, nyáron pedig Franciaországban, Serge Vieira korábbi Bocuse d’Or győztesnél járt tanulmányúton a Magyar Bocuse d’Or Akadémia jóvoltából, hogy újabb nemzetközi tapasztalatokat szerezzen.

VOMBERG FRIGYES edző (coach)

Az edző a lyoni döntőn nem léphet ugyan be a versenybox területére, de végig a csapat mellett lehet, hogy szavaival, iránymutatásával segítse, koordinálja munkájukat és egyben felügyelje az időt is. Hasonló szerep jut Vomberg Frigyesre a felkészülés alatt is, koordinálja a csapat edzéseit és a koncepció, a versenymunka tökéletesítését, méri az időt és tökéletesíti a legapróbb mozzanatokat, amelyek mind-mind hozzájárulnak az eredményes versenyzéshez.

„Példakép szakmailag, emberileg is” – tartja róla Molnár Gábor és nem lehet véletlen; a séf és food stylist hivatása, hogy a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskola tanulóit, a következő szakácsgenerációt oktassa. A Magyar Gasztronómiai Egyesület tagjaként is az ország gasztronómiai kultúrájának, a szakácsképzés színvonalának fejlesztése a célja.

Már Stockholmban is segítette a hazai csapatot a kvalifikáció megszerzésében, a döntőre való felkészüléskor szintén azt figyeli, mit adhat még át tapasztalataiból a versenyzőnek és a commis-nak.

HAMVAS ZOLTÁN elnök (president)

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökének fő feladata Lyonban, hogy 24 nemzet képviselői, a gasztronómia legnagyobbjai között a kóstoló zsűriben képviselje Magyarországot. Ezen túl azonban a csapat felkészülésében is nélkülözhetetlen szerepe van; Széll Tamás, a korábbi döntős mellett edzőként támogatta az első hazai Bocuse d’Or csapat eredményes szereplését, most pedig elnökként képviseli az országot.

A 2013-as váratlan siker inspirálta azt is, hogy Magyarország elindult a következő európai döntő megszervezésére kiírt pályázaton és el is nyerte a rendezési jogot, amely egy „újabb esély arra, hogy felkerülhessünk Európa gasztronómiai térképére.” Az első magyar séffel az Onyx számára megszerzett Michelin-csillag, a második hazai Bocuse d’Or kvalifikáció és a 2016-os Bocuse d’Or Europe munkájának legfontosabb elismerései, szakmai pályáját idén Gundel Károly-díjjal is jutalmazták.