Dining Guide interjú Hamvas Zoltánnal, a felkészülés jelenlegi állásáról, és a 2016-os európai döntő előkészületeiről.

Nemrég tudtuk meg, hogy Molnár Gábor gyöngytyúkot készít majd Lyonban, a januári Bocuse döntőben, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke pedig azt is elárulta, hogy a csapat a Rubik-kocka után ismét egy magyar találmányból, a Gömböcből merít inspirációt. A 2016-os magyarországi Bocuse európai döntő gálavacsorája apropóján tervek között van az Oroszlános udvar befedése.


Hol tartunk jelenleg?

Rengeteg dolog indult el a közelmúltban, egy ilyen nagyságrendű nemzetközi rendezvény előkészítése hihetetlen munkát igényel. Ráadásul a francia szervezők itt is – akárcsak a versenyen – a legmagasabb színvonalat várják el. Zajlanak az egyeztetések, hamarosan aláírjuk a szerződést, amely minden apró részletre kiterjed, a takarítástól kezdve a biztonsági őrzésen, a beléptetésen, az interneten, a tanulókig, a konyha felépítéséig. A pályázat során már lefixáltuk, hogy hol lesznek a csapatok, a zsűri elszállásolva, mi lesz a gálavacsora helyszíne. Az Oroszlános udvarban lesz, amit befedünk az esemény idejére. Gőzerővel dolgozunk, hogy megmutassuk a gasztronómia elitjének és az egész világnak, hogy Budapest méltó helyszíne a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének. Ezzel párhuzamosan kardinális feladatunk Molnár Gábor felkészítése, és a lehető legjobb szereplés elérése a januári lyoni döntőn. Gábor hazaérkezik a müncheni munkahelyéről, és az elkövetkező 3 hónapban kizárólag a felkészülésre koncentrál. Berendeztük neki a konyhát, a csapat, a coach, a comis készen állnak, a Metro biztosítja az alapanyagok egy részét, közük a halat. Ismét felkértük Serge Vieira-t, aki nagyon hatékonyan vett részt az európai döntőre valófelkészítésben. Egyszóval mindent megtettünk, amit eddig lehetett, mostantól elsősorban Gáboron a sor.

Milyen eredményre számítotok?

Előrébb szeretnénk lépni, mint amit Széll Tamás legutóbb elért. Két év telt el azóta, sokat tanultunk a lehetőségeinkről, több tapasztalattal indulunk a versenyre. Az első nyolc hely valamelyikét tűztük ki célul magunknak.

Van-e más lehetőségünk is a bemutatkozásra a 2016-os budapesti rendezvény előtt?

A magyar gasztronómia, a magyar alapanyagok és borok kétféleképp is megjelennek Lyonban. A SIRHA, a legnagyobb élelmiszeripari és gasztronómia szakmai kiállítás ad otthont a versenynek Franciaországban, és így lesz ez hazánkban is, ahol partnerünk a Hungexpo szervezi a kiállítást, és biztosítja a professzionális helyszínt. A Magyar Bocuse Akadémia – mint a 2016-os európai döntő nyertese – lehetőséget kapott arra, hogy a Bocuse d’Or verseny VIP részében adjon kóstolót a magyar ízekből. Ezekre az eseményekre a világ gasztronómiai elitje hivatalos. A csapatban lévő séfek a legjobb magyar éttermekből érkeznek. Az Arany Kaviár, a Kistücsök, az Onyx, az IKON, a Bock, a 21, a Gerbeaud séfjei mutatkoznak be egy-egy falattal, ami mellé a legjobb borokat és pezsgőket töltjük. Minderre azért van szükség, mert ez az utolsó megjelenés a budapesti verseny előtt, amikor a szakma világklasszisai összejönnek. Ezzel párhuzamosan megkezdődnek az előkészületi munkálatok a majd ideérkező vendégek fogadására is. Terveink között szerepel egy olyan kiadvány, amely megmutatja Budapest legizgalmasabb, legnagyszerűbb arcát a 2016-os európai selejtezőre érkező látogatóknak.