Egy történelmi, egy meglepő és egy új utakat nyitó változás is történt a Bocuse d’Or történetében.

Történelmi változás, hogy 2017 januárjától új elnöke lesz a Bocuse d’Ornak, aki természetesen nem lehet más, mint Jérôme Bocuse. A verseny megálmodója, Paul Bocuse idén kilencven éves lett, így eljött az ideje, hogy átvegye a „trónt” utódja. Jérôme Bocuse a kezdetektől, 1987-től tagja a Nemzetközi Szervező Bizottságnak, ha valaki, ő tényleg mindent tud a versenyről, jelenlétével követte végig a Bocuse d’Or történetét. Számos alkalommal foglalt helyet a zsűriben a nemzeti és a nemzetközi válogatókon is, így arról a hálózatról is megingathatatlan a tudása, amely az elmúlt 30 évben több, mint 60 ország között kialakult. Az elnöki széket 2017 januárjában, a 30. Bocuse d’Or versenyen foglalja el. „Az a célom, hogy megőrizzem a verseny szellemiségét, amelyet Paul Bocuse álmodott meg. Édesapám munkáját szeretném folytatni, aki a kezdetektől az értékek megőrzésére, és közben az új keresésére törekedett” – nyilatkozta.

Meglepő fordulat a verseny történetében, hogy a tányértéma 2017 januárjában nem hal lesz, hanem 100 százalékban növényi. A kerek évfordulót ünneplő versenyen a szervezők azt várják a csapatoktól, hogy olyan kreációt tálaljanak a tányérra, amely kizárólag gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből, magokból és hüvelyesekből áll. A Bocuse d’Or híres arról, hogy egyfelől mindig figyel a modern konyha igényeire, másfelől pedig műhelyéül is szolgál a nemzetközi konyhaművészetnek. A versenyzőket szereti új kihívások elé állítani. És ez a kihívás most az, hogy a versenyzők egy hónap múlva készen álljanak a recepttel, amely 100 %-ban növényi eredetű alapanyagokra építkezik. Ezek az alapanyagok a Metro Piacán is megtalálhatóak kell, hogy legyenek, illetve minden csapat hozhat két alapanyagot a saját hazájából is.

Ami a jövőt illeti, már azt is lehet tudni, hogy hol lesz a következő európai válogató. 2018-ban, a verseny történetében először a Bocuse d’Or európai válogatója Dél-Európában kerül megrendezésre. Norvégia, Svájc, Belgium, Svédország és Magyarország után Olaszországon van a sor, azon belül is Piemonte tartományon. A szervezők választásában komoly szerepet játszott, hogy Dél-Európa országai egyre fontosabbnak tartják, hogy – követve az északi országokat – meghatározó szereplői legyenek a versenynek. Piemonte mellett számos érv szól: emblematikus alapanyagokban gazdag (pl. albai szarvasgomba, piemonti mogyoró), csillagos séfek (Torinóban 8 darab egycsillagos étterem található, és persze ott a háromcsillagos Piazza Diomo Albában), és fontos szakmai eventek (pl. a Gourmet Trade Show). 2018 júniusában Torinóban 20 európai séf kísérelheti meg, hogy Széll Tamás nyomdokaiba lépjen.